@Article{BorémLuSáVoAlBoMa:2019:MeVaSe,
author = "Bor{\'e}m, Fl{\'a}vio Meira and Luz, Marcos Paulo Santos and
S{\'a}fadi, Thelma and Volpato, Margarete Marin Lordelo and
Alves, Helena Maria Ramos and Bor{\'e}m, Ros{\^a}ngela Alves
Trist{\~a}o and Maciel, Daniel Andrade",
affiliation = "{Universidade Federal de Lavras (UFLA)} and {Universidade Federal
de Lavras (UFLA)} and {Universidade Federal de Lavras (UFLA)} and
{Empresa de Pesquisa Agropecu{\'a}ria de Minas Gerais (EPAMIG)}
and {Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecu{\'a}ria (EMBRAPA)}
and {Universidade Federal de Lavras (UFLA)} and {Instituto
Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE)}",
title = "Meteorological variables and sensorial quality of coffee inthe
Mantiqueira region of Minas Gerais",
journal = "Coffee Science",
year = "2019",
volume = "14",
number = "1",
pages = "38--47",
month = "jan./mar.",
note = "{Vari{\'a}veis meteorol{\'o}gicas e qualidade sensorial do
caf{\'e} na regi{\~a}o da Mantiqueira de Minas Gerais}",
keywords = "Coffee production, agrometeorology, thermal amplitude, altitude,
Cafeicultura, agrometeorologia, amplitude t{\'e}rmica,
altitude.",
abstract = "The objective in this study was to identify meteorological
variables related to the sensorial quality of the coffees from
Mantiqueira region in Minas Gerais. Meteorological conditions are
strongly related to the coffees sensorial characteristics,
however, there arent many studies quantifying this relation. Air
temperature and rainfall data were collected and spatialized for
regional analysis. These were associated to the 2007 through 2011
coffees beverage scores. The region was stratified according to
relief characteristics. The bigger frequency of high scores
occurred on the regions central-south, where coffee cultivation is
performed above 900 m altitude. For the in loco study,
meteorological data and coffee samples were collected in selected
pilot areas. Coffee crops were selected in three altitude ranges:
below 1000 m, between 1000 and 1200 m, and over 1200 m. Above 1000
m the meteorological variable that presented the biggest variation
was the air temperature. Above 1000 m the smallest thermal
amplitude occurred, which provided superior quality coffees. The
study demonstrates the importance of the meteorological variable
characterization aiming to identify locations with greater
vocation to the specialty coffees production. RESUMO: Objetivou-se
com este estudo identificar vari{\'a}veis meteorol{\'o}gicas que
est{\~a}o relacionadas {\`a} qualidade sensorial dos caf{\'e}s
da regi{\~a}o da Mantiqueira de Minas Gerais.
Condi{\c{c}}{\~o}es meteorol{\'o}gicas s{\~a}o fortemente
associadas {\`a}s caracter{\'{\i}}sticas sensoriais dos
caf{\'e}s, por{\'e}m estudos que quantificam essa
rela{\c{c}}{\~a}o ainda s{\~a}o escassos. Para an{\'a}lise
regional foram coletados e espacializados dados de temperatura do
ar e precipita{\c{c}}{\~a}o pluvial, que foram relacionados com
as notas de bebida dos caf{\'e}s nos anos de 2007 a 2011. A
regi{\~a}o foi estratificada em fun{\c{c}}{\~a}o das
caracter{\'{\i}}sticas do relevo. A maior frequ{\^e}ncia de
melhores notas da bebida ocorreu nos munic{\'{\i}}pios
localizados na {\'a}rea centro-sul da regi{\~a}o, mais frios e
chuvosos, e onde a cafeicultura localiza-se acima de 900 m de
altitude. Para o estudo in loco, foram selecionadas {\'a}reas
piloto para coleta de dados meteorol{\'o}gicos e de amostras de
caf{\'e}. Foram selecionadas lavouras de caf{\'e} localizadas em
tr{\^e}s faixas de altitude: abaixo de 1000 m, entre 1000 e 1200
m e superior a 1200 m. Acima de 1000 m a temperatura do ar foi a
vari{\'a}vel meteorol{\'o}gica para a qual se verificou maior
diferen{\c{c}}a. Acima de 1000 m ocorreu menor amplitude
t{\'e}rmica do ar, o que proporcionou caf{\'e}s com qualidade
superior. O estudo demonstra a import{\^a}ncia da
caracteriza{\c{c}}{\~a}o de vari{\'a}veis meteorol{\'o}gicas
visando a identifica{\c{c}}{\~a}o de locais com maior
voca{\c{c}}{\~a}o para produ{\c{c}}{\~a}o de caf{\'e}s
especiais.",
issn = "1984-3909 and 1809-6875",
language = "en",
targetfile = "borem_meteorological.pdf",
urlaccessdate = "23 abr. 2024"
}